Başvuru hakkında detaylı bilgi için aşağıdaki linki kopyalayıp, tarayıcınıza yapıştırın:
https://drive.google.com/file/d/1Z-_4F6dOhc1ZplpvY6PpH7JobqtCyWtu/view?usp=sharing
2021 Yılı ÜTT Yeterlilik Belgesi Sınav Tarihleri |
|
Sınav No |
Sınav Tarihi |
1 |
30 Ocak 2021 (06 Mart 2021’e ertelendi) |
2 |
3 Nisan 2021 |
3 |
19 Haziran 2021 |
4 |
4 Eylül 2021 |
5 |
6 Kasım 2021 |
6 |
25 Aralık 2021 |
Sınav takvimi T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) tarafından ilan edilmiştir. TİTCK’nın kararı ile mevcut sınav takvimine ek olarak yeni sınavlar açılabilir, var olan sınavlar ileri bir tarihe ertelenebilir. Mevcut sınav takvimine yeni sınav eklendiğinde, girebileceğiniz sınav tarihiniz değişebilir. Eğitime başvuran kişiler sınav takviminin değişebileceğini kabul etmiş sayılırlar.
Üniversitemiz ile Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) arasında imzalanan protokol ile Beşeri Tıbbi Ürün Tanıtım Elemanlarına (ÜTE) Yeterlilik Eğitimi verilmesi ve Yeterlilik Sınavı yapma yetkisi Üniversitemize verilmiştir. Üniversitemiz tarafından 2014 yılı içerisinde 4 dönem halinde ÜTE Yeterlilik Eğitimi verilmiştir ve Yeterlilik Sınavları yapılmıştır. 2015 yılında ise 11 Mayıs 2015 (6. Dönem) ve 03 Ağustos 2015 (7. Dönem) tarihlerinde olmak üzere iki dönem halinde eğitim açılacaktır. Açılacak eğitimlerden 6. dönemin Yeterlilik Sınavı 19 Eylül 2015 Cumartesi günü saat 13:00’de, 7. dönemin Yeterlilik Sınavı ise 12 Aralık 2015 Cumartesi günü saat 13:00’de yapılacaktır. Halen ÜTE olarak çalışan ya da ÜTE olarak çalışmak isteyen kişilere yönelik olarak 7 modül altında 25 başlıkta yaklaşık 70 ders uzaktan eğitim ile internet üzerinden Yeterlilik Eğitimi olarak sunulacaktır.
Halen aktif ÜTE olarak çalışan, daha önce ÜTE olarak çalışmış ya da ÜTE olarak çalışmak isteyen en az lise mezunu kişiler eğitime katılabilir. Verilecek eğitim ve yapılacak olan Yeterlilik sınavı size sadece ÜTE Yeterlilik Belgesi alma ve TİTCK ÜTE Veri Tabanına kayıt hakkı sağlayacaktır. Üniversitemiz ya da TİTCK alınacak eğitim sonrasında size iş sağlama ya da iş değişikliği gibi bir taahhütte bulunmamaktadır. Üniversitelerin “Tıbbi Tanıtım ve Pazarlama Programı” mezunlarına diplomalarını ibraz etmeleri halinde ayrıca bir değerlendirmeye tabi tutulmaksızın TİTCK’in belge düzenleme ve onaylama ile ilgili gerekleri yerine getirmeleri halinde kendilerine Yeterlilik Belgesi düzenlenecek ve TİTCK ÜTE Veri Tabanına kayıtları yapılacaktır.
ÜTE eğitimleri uzaktan eğitim şeklinde verilecektir. Planlanan eğitim süresi 16-18 haftadır. ÜTE’ler; eğitime katıldığı ilk 10 haftayı dersleri takip etmek için kullanacak, takip eden 6-8 haftayı ise eksiklerini tamamlamak ve eğitimi tekrar etmek için değerlendirebilecektir. Bu süre içerisinde toplam 3 adet deneme sınavı online olarak ÜTE’lerin kullanımına sunulacaktır. Eğitimler her türlü bilgisayar (Windows, MAC, Android vb işletim sistemli), tablet ve akıllı telefonlar ile takip edilebilecektir. Kullanılacak cihazların internet bağlantısının olması gereklidir. Eğitim için internet üzerinden video izlenebilen ve haber sitelerini okunabilen her türlü cihaz kullanılabilir. ÜTE’lerin her bir ders öncesinde 6 sorudan oluşan bir ön test ile ders öncesi bilgi düzeyleri belirlenecektir. Ön testlerde başarı ya da başarısızlık şartı aranmaz. Ön testler her ders öncesinde her bir ÜTE için sadece bir kez uygulanır. Ön test sonrasında dersin videosu izlenecek ve ders notları PDF formatında kullanılan cihaza indirilecektir. Dersin yeteri kadar öğrenildiği düşünüldüğünde yine 6 sorundan oluşan son test uygulaması yapılacaktır. Son testte en az %50 başarı sağlanmalıdır. Kendisine yöneltilen soruların en az yarısına doğru cevap veremeyen ÜTE bir sonraki konuya geçemez. Son testte tekrar sayısı ile ilgili bir sınırlama yoktur. İhtiyaç duyulduğu kadar son test uygulanabilir. ÜTE’lerin son testi mümkün olduğu kadar çok sayıda tekrarlaması önerilir. Her bir ön ve son testte soru havuzundan rastgele seçilen sorular yöneltilmektedir. Çok sayıda uygulama farklı soruları ve soru türlerini görme açısından size yarar sağlayacaktır.
2015 yılı içerisinde en az Ankara ve İstanbul illerinde gözetmenli olarak yüz yüze sınav (çoktan seçmeli test sınavı) şeklinde yapılacaktır. Yapılacak başvuruların yoğunluğu doğrultusunda diğer illerde de (İzmir, Adana, Erzurum ve Samsun gibi) Yeterlilik ana sınavları yapılabilecektir. Sınavlar hafta sonunda cumartesi günleri saat 13:00’de yapılacaktır. Sınavlar; yaklaşık %50’si ön ve son test sorularından %50’si ise daha önce ön ve son testlerde sorulmamış, soru bankasından rastgele seçilmiş sorulardan oluşacaktır. Sınavlarda birden çok soru grubu oluşturulacaktır. Sınavlarda “Sıfır Tolerans” ilkesi uygulanacaktır. Yapılacak sınavlarda herhangi bir şekilde kopya çekme ya da yerine başka birisini sınava sokma vb gibi genel sınav uygulamalarına aykırı durumlarda, ÜTE sınavdan başarısız sayılacak ve ilgili ÜTE' nin tekrar eğitim alması ve sınava girmesi engellenecektir.
Eğitim ücreti 31 Aralık 2014 tarihine kadar KDV dahil 1.180 TL, 01 Ocak 2015 tarihinden itibaren ise KDV dahil 1.300 TL dir. ÜTE Yeterlilik Eğitimi için başvurular Üniversitemiz web sitesi üzerinden online olarak alınacaktır. Eğitim ücreti sadece banka kanalıyla alınacak olup elden ödeme kabul edilmemektedir.
ÜTE eğitimine kurumsal olarak çalışanlarını gönderecek kuruluşlar ute@ute.ybu.edu.tr adresine e-posta ile başvurdukları takdirde kendilerine kurumsal başvuru işlemlerini açıklayan detaylı bilgi gönderilecektir. Eğitim ücreti bireysel ya da kurumsal başvurular için değişmemektedir. Tüm kursiyerler aynı eğitim ücretini ödeyeceklerdir. Eğitim ücretleri başvuru işleminden sonra ödenmelidir. Eğitim ücreti ödenmeyen başvurular dikkate alınmayacak ve başvuru sahibi bu konuda herhangi bir hak iddia edemeyecektir. Ödenen eğitim ücreti; ÜTE’lere verilecek bir dönemlik eğitimi ve bir adet Yeterlilik Ana Sınav hakkını kapsamaktadır. Uzaktan eğitimler bütündür ve ÜTE adaylarının uzaktan eğitimleri takip etmeleri zorunludur. Ancak, ÜTE adayları zorunlu hallerde, eğitimin en çok %10’una (toplam 3 ders) devamsızlık yapabilir. Bir eğitim döneminde yeterlilik sınavı öncesinde gerekli devam şartlarını sağlayamayan ÜTE adayları yeterlilik sınavına giremezler ve yeterlilik sınavı haklarını kullanmış sayılırlar. Devam şartını sağlayamayan ÜTE adayları, gerekli devam şartlarını sağlamak ve yeterlilik bütünleme sınav ücretini ödemek şartı ile o dönemdeki yeterlilik sınavı bütünlemesine girebilirler. Gerekli şartları sağlayamayan ya da mazeretli/mazeretsiz olarak sınavlara girmeyen ÜTE adayı, sınav hakkını kullanmış sayılır. Eğitimlere ara verilemez, uzaktan eğitim aynı eğitim dönemi içerisinde tamamlanmalıdır. Eğitimi takip etmek ÜTE’lerin sorumluluğundadır. Alınan eğitim ve sınav ücretleri, ücretin yatırılmasından sonra en geç 30 gün içerisinde başvuruda bulunmak ve eğitimin yada sınavın başlamasına 15 günden fazla süre kalmış olması durumunda iade edilebilir. Aldığı eğitimden sonra girdiği Yeterlilik ana sınavında veya bütünleme sınavında başarısız olan ÜTE’ler KDV dahil 130 TL yeterlilik bütünleme sınav ücretini yatırarak eğitiminden sonraki ilk yeterlilik bütünleme sınavına girebilir. Bu durumdaki ÜTE’ler için uzaktan eğitim sistemi bütünleme sınav saatine kadar açık tutulacaktır. Toplam üç sınavda (Yeterlilik ana sınavı ve iki bütünleme sınavı) başarısız olan veya sınav hakkını kullanmayan/kullanamayan ÜTE’ler yeniden eğitim almak zorundadırlar. Birden fazla kez eğitim almak zorunda kalan ÜTE’ler KDV dahil 910 TL yeniden eğitim ve bir adet yeterlilik sınav ücreti olarak yatıracak ve yeniden eğitim alacaktır.
Aldıkları yeterlilik eğitimi sonrasında yapılan sınavda başarıları olan ÜTE’lere ve ilgili yasal mevzuat uyarınca üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun oldukları için yeterlilik eğitiminden ve sınavından muaf olan kişilere ait bilgiler üniversitemizce Yeterlilik Belgesi düzenlenmesi ve ÜTE Veri Tabanına kaydedilebilmeleri için TİTCK' na gönderilir.
Ürün Tanıtım Elemanı (ÜTE) Yeterlilik Eğitimi Hizmet Sözleşmesi
Amaç:
Bu sözleşme; Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (ÜNİVERSİTE) ile sözleşmeyi okuyup kabul ettiğini onaylayan Ürün Tanıtım Elemanı Yeterlilik Eğitimi katılımcısı (KULLANICI) arasında aşağıda açıklanan Ürün Tanıtım Elemanı Yeterlilik Eğitimi Uzaktan Eğitim Hizmeti ve gözetmenli sınavları için imzalanmıştır.
KULLANICI işbu hizmet sözleşmesini okuyup kabul ettikten sonra bu hizmetten yararlanabilir ve sadece bu sözleşmede geçen haklara sahiptir.
Dikkat! Bu hizmeti kullanmadan önce Hizmet Sözleşmesinin tamamını dikkatlice okuyunuz. KULLANICI’nın bu Hizmeti ilk kullanımından itibaren sözleşme koşullarını bildiği, onayladığı ve sözleşmedeki tüm koşullara bağlı kalacağı taahhüt ettiği kabul edilir.
Sözleşme hükümleri kabul etmemeniz halinde hizmetten yararlanamaz, dersleri izleyemez, konuları takip edemez ve uzaktan eğitim sonrasında yapılacak gözetmenli ÜTE Yeterlilik sınavına giremezsiniz.
Bu hizmetle ilgili tüm fikri ve sınai haklar (telif hakları ve daha fazlası) ÜNİVERSİTE’ye ait olup, uzaktan eğitim ile KULLANICI’ya sunulan eserlerin izinsiz olarak kullanılması, çoğaltılması, yayılması, satışa sunulması ve benzeri durumlarda ilgili kişi veya kişiler hakkında hukuki ve cezai yaptırımlara başvurulacaktır. KULLANICI, sözleşmeye aykırı davranışı sonrasında ÜNİVERSİTE’nin uğradığı (ileride uğrayabileceği menfaat kayıpları dahil) tüm zararları tazmin etmek ile yükümlüdür. KULLANICI işbu sözleşmeyi onaylayarak yükümlülüğünün farkında olduğunu belirtir.
KULLANICI Lisansı:
ÜNİVERSİTE, ÜTE Yeterlilik Eğitimleri için ute.ybu.edu.tr sitesindeki (ve varsa tüm alt sayfalarındaki) sunumların, ders notlarının, yardımcı kaynakların, yazılımların, grafik KULLANICI arabirimlerinin, seslerin ve videoların son KULLANICI tarafından aşağıda belirtilen hükümlere uygun olarak kullanılmasını şart koşar:
Lisans hakkı, son KULLANICI’ya münhasıran uzaktan eğitim içeriği olarak verilen eserleri kullanma hakkı sağlamaktadır. "Kullanım Hakkı", uzaktan eğitim ile sunulan ders notlarının, yardımcı kaynakların ve ses dosyalarının kullanılmasını, saklanmasını, yüklenmesini, çalıştırılmasını ve görüntülenmesini içermektedir. Ders videolarının kaydedilerek daha sonra kullanılması, yayınlanması vb. işlemlerin yapılmasına izin verilmemiştir. Lisans hakkı tanınan son KULLANICI; ders notlarında, yardımcı kaynaklarda, ders ses dosyalarında ve ders videolarında değişiklik yapamaz, çoğaltamaz, yayamaz, başkalarının kullanımına sunamaz, adı geçen eserlerden yararlanarak yeni bir eser oluşturamaz, eserlerin lisans ya da kontrol özelliklerinden herhangi birini devre dışı bırakamaz.
KULLANICI’nın Hakları:
Bu hizmet, ister bireysel, ister kurumsal olarak satın alınmış olunsun, ÜNİVERSİTE tarafından tek bir gerçek kişi üzerine kaydedilir ve sadece o kişi tarafından kullanılabilir.
Sunulacak hizmet hakkında yeterli bilgiye ve sistem gereksinimlerine sahip olduğuna inanan KULLANICI, şifre ve KULLANICI adını almak üzere ute.ybu.edu.tr giriş sayfasından bireysel kayıt yaptırmalıdır. ÜNİVERSİTE, bu başvuruya istinaden, sisteme giriş için gerekli olan bilgileri ve açıklamaları KULLANICI’nın e-posta adresine gönderir.
ÜTE Yeterlilik Eğitimi uzaktan eğitim sistemine giriş hakkına sahip olan KULLANICI, uzaktan eğitim ile hizmetine sunulan içerikleri, Yeterlilik Ana Sınavın yapılacağı gün saat 08:00’e kadar kullanabilir. Yeterlilik Ana Sınav’ında başarısız olan kullanıcı Yeterlilik Ana Sınav Bütünlemesi için gereken ücreti yatırması ve işbu sözleşme hükümlerine bağlı kalması şartıyla Yeterlilik Ana Sınav Bütünlemesi’nin yapılacağı gün saat 08:00’e kadar uzaktan eğitim sistemini kullanma hakkına sahiptir. KULLANICI kendisi için sunulan uzaktan eğitim materyallerini bireysel olarak kullanabilir, bu hizmeti bedelli ya da bedelsiz olarak başkalarının kullanımına açamaz, satamaz, kiraya veremez.
KULLANICI, işbu sözleşme ile ÜNİVERSİTE tarafından sunulacak ÜTE Yeterlilik Eğitimi’ne uzaktan eğitim sistemi ile katılma ve eğitim sonunda yapılacak olan ilk Yeterlilik Eğitimi Ana Sınavına girme hakkına sahiptir. KULLANICI’nın eğitime mazeretli ya da mazeretsiz olarak devam etmemesi, eğitime hiç başlamaması ya da eğitimi yarıda bırakması, eğitiminden sonra kendisine duyurulan ilk Yeterlilik Ana Sınavına mazeretli ya da mazeretsiz olarak girmemesi, sınavı yarıda bırakması ya da sınavda başarısız olması tamamen kendi sorumluluğundadır, bu konuda herhangi bir hak iddia edemez. ÜNİVERSİTE; eğitimin başlamasından ve sınavdan en az 10 (on) gün önce kullanıcıyı web sitesinde (ute.ybu.edu.tr) yapacağı duyuru ile ve KULLANICI’ya göndereceği e-posta ile bilgilendirir. Eğitim ve Sınav ile ilgili duyuruları takip etmek KULLANICI’nın sorumluluğudur. Kendisine duyurulan eğitime katılmayan ve/veya sınava girmeyen KULLANICI eğitim ve/veya sınav hakkını kullanmış sayılır.
Eğitim sonunda yapılacak ilk Yeterlilik Ana Sınavdan başarısız olan (veya sınava girmeyen) KULLANICI, ÜNİVERSİTE’nin web sitesinde ilan edilen Yeterlilik Ana Sınav Bütünleme ücretini ödemek kaydı ile duyurulan ilk Yeterlilik Ana Sınav Bütünlemesine girebilir. Bu sınavdan da başarısız olan ya da duyurulan ilk Yeterlilik Ana Sınavına girmeyen/giremeyen KULLANICI, ÜTE Yeterlilik Eğitimi’ni yeniden almak zorundadır. Birden fazla kez Yeterlilik Eğitimi alacak olan KULLANICI, eğitim ücretinin %70’ini öder. Yukarıda yazılı kurallar her eğitim ve sınav döneminde KULLANICI’nın kaçıncı kez eğitim aldığından bağımsız olarak aynen uygulanır.
Kullanım Kısıtlamaları:
Uzaktan eğitim sisteminde yer alan tüm ders notları, ders yardımcı materyalleri, sunumlar, görseller, metinler, videolar ve ses kayıtlarının tüm telif hakları ÜNİVERSİTE’ye aittir. KULLANICI; adı geçen ürünleri ÜNİVERSİTE’den yazılı olarak izin almadan kendi eğitimi dışında hiçbir amaçla kullanamaz.
Söz konusu ürünlerin toplu halde izinsiz gösterimleri veya kullanımı olduğu takdirde gösterimi yapan organizasyon, şirket, kişi veya kurum; faaliyete katılan her bir kişi için gerekli olan kullanım bedelini ÜNİVERSİTE’ye ödemekle yükümlüdür. Uzaktan eğitime ait kişisel şifre bilgilerini veren ya da paylaşan KULLANICI doğacak olan hukuki ve cezai müeyyidelerden sorumludur.
Uzaktan eğitim ile KULLANICI’ya sunulan her türlü eğitim materyalinin (görsel malzemeler, sunumlar, sesler, videolar ve ilgili olabilecek her türlü materyal) aynı veya alıntılanmış halde, herhangi bir şekilde çoğaltmak, kopyalamak, yayınlamak ya da dağıtmak kesinlikle yasaktır. İzinsiz dağıtım yapan ya da hesap paylaşımı yapan KULLANICI’nın hesabı iptal edilip hakkında yasal işlem başlatılacaktır.
Sözleşmenin Kabulü:
ÜTE Yeterlilik Eğitimlerine katılmak istiyorsanız, önce kayıt formunu doldurmanız ve ÜTE Yeterlilik Eğitimi Hizmet Sözleşmesi hükümlerine uymayı kabul ve taahhüt etmeniz gereklidir. Kişisel Başvuru İşlemleri sayfasındaki “Sözleşmeyi okudum ve kabul ediyorum” kutusunu işaretlemeniz, sözleşmeyi kabul etmişsiniz demektir. İnternet üzerinden yapılan sözleşme kabulü, sözleşmenin imzalanması ile aynı hükümdedir.
Özel Hükümler:
a) KULLANICI, kendisine daha önce başka üyelerce seçilmemiş bir Kullanıcı adı ve Şifre belirler. Kullanıcı adı ve şifrenin seçimi, korunması tamamıyla KULLANICI’nın sorumluluğundadır. Şifre sadece KULLANICI tarafından bilinir. Şifresini yanlış giren KULLANICI, şifremi unuttum bölümünden kendi e-posta adresine şifresinin değiştirilmesi için gerekli bilgilerin gönderilmesini sağlayabilir. ÜNİVERSİTE, şifrenin unutulmasından veya yanlış kullanılmasından doğacak sonuçlardan sorumlu değildir.
b) KULLANICI, ÜNİVERSİTE tarafından kendisine sunulan hizmetlerinden yararlandığı sürece, kayıt formunda yer alan bilgilerin tam ve doğru olduğunu ve bu bilgilerin gerekli olduğu (sınav girişi belgesi, Yeterlilik Sertifikası, ÜTE Bilgi Bankası vb.) durumlarda bilginin hatalı veya eksik olmasından doğacak zararlardan dolayı sorumluluğun kendisine ait olduğunu, bu hallerde hiçbir hak iddia edemeyeceğini kabul eder. KULLANICI, eğitimi devamı sürecinde ÜNİVERSİTE tarafından istenilen gerekli bilgileri eksiksiz ve doğru olarak vermekle yükümlüdür. KULLANICI kişisel bilgilerindeki; çalıştığı firma, adres, telefon vb. her türlü değişiklikte, değişiklikten itibaren en geç 15 gün içerisinde ÜNİVERSİTE’ye e-posta (ute@ybu.edu.tr) ile güncel bilgiyi ve gerekçesini bildirmek zorundadır.
c) KULLANICI, ÜNİVERSİTE tarafından uzaktan eğitim ile verilen tüm hizmetlerin ve yazılımların telif hakkının ÜNİVERSİTE’ye ait olduğunu, bu yazılımları, dokümanları ya da servisleri hiçbir şekilde izinsiz çoğaltıp dağıtmayacağını, yayınlamayacağını, pazarlamayacağını kabul ve taahhüt eder.
ç) ÜNİVERSİTE; kişisel bilgilerin gizliği kapsamında KULLANICI’ya ait tüm bilgilerin güvenliğini sağlamakla yükümlüdür. Ancak, ÜNİVERSİTE’nin ihmali olmadan yetkisiz kişilerce KULLANICI’ya ait kişisel bilgilerin 3. Kişiler tarafından elde edilmesi nedeni ile meydana gelebilecek zararlardan ötürü ÜNİVERSİTE’nin sorumlu olmayacağı KULLANICI tarafından peşinen kabul edilmiştir.
d) ÜNİVERSİTE, uzaktan eğitim sistemini kullanan KULLANICI’lardan elde edeceği bilgileri bilimsel çalışmalar için kullanabilir, bu bilgilerden yayın, bildiri, tez, proje, rapor vb. bilimsel sonuçlar elde edip bu sonuçları paylaşabilir. Elde edilen bilgiler istatistiksel çalışmalarda değerlendirilebilir, ancak yayınlanacak sonuçlarda hiçbir şekilde kişisel bilgiler bulunamaz.
e) KULLANICI, kurallara aykırı davrandığı takdirde ÜNİVERSİTE’nin gerekli müdahalelerde bulunma, eğitimini askıya alma veya eğitimine son verme hakkına sahip olduğunu kabul eder, bu nedenle herhangi bir tazminat talebinde bulunmayacağını beyan eder.
f) KULLANICI, hizmetin kullanımı ile ilgili teknik (internet, elektrik kesintisi vb. gibi ÜNİVERSİTE’den kaynaklanmayan) sorunlardan ÜNİVERSİTE’yi sorumlu tutmayacağını kabul eder
Yetkili Mahkeme ve İcra Daireleri:
İşbu sözleşmenin uygulanmasından doğabilecek her türlü anlaşmazlıkların çözümünde Ankara Mahkemeleri ile İcra Müdürlükleri yetkili olacaktır.
Bu Hizmet Sözleşmesi ya da uzaktan eğitim programıyla ilgili sorularınız için ute@ybu.edu.tr adresine başvurabilirsiniz.